Siirry sivun sisältöön
Siirry hakuun

Tulevaisuuden työympäristö_iso kuva.jpg

Omalta työpisteeltä päivittäin vaihtuvaan työyhteisöön?

Etätyö lisääntyy, luovuuden ja innovatiivisuuden merkitys kasvaa, verkkokauppa murtaa perinteisen kaupan rakenteita – miten muutostrendit vaikuttavat tulevaisuuden työympäristöihin?

Joustavat ratkaisut yhdistävät monitilatoimiston ja tilatehokkuuden.

Jo pidemmän aikaa suosiotaan kasvattaneet monitilatoimistot, joissa on tiloja erilaiseen työskentelyyn, säilyvät myös tulevaisuudessa. Spondan aluepäällikkö Joona Reunasen ja kiinteistökehityksen projektipäällikkö Aleksi Lounamaan mukaan tilan muunneltavuudessa mennään kuitenkin vielä pidemmälle.

”Sen sijaan, että tilat olisi jaettu pysyvästi tietyntyyppiseen työskentelyyn, työntekijät voivat itse muokata niitä tarpeen mukaan. Kevyiden ja liikuteltavia seinien avulla avotoimistosta voi esimerkiksi rajata tiimityöhuoneen palaveria varten. Joustavat ratkaisut yhdistävät monitilatoimiston ja tilatehokkuuden”, Reunanen sanoo.

Tietotekniikan kehittyminen on irrottanut työn ajasta ja paikasta, mutta toimistoja se ei tee tarpeettomaksi tulevaisuudessakaan. Toimiston käsite tosin laajenee.

”Etätyöstä tulee liikkuvaa; joka päivä ei välttämättä matkusteta oman työnantajan tiloihin vaan valitaan itselle sopivin vaihtoehto, esimerkiksi toimistohotelli. Toimistohotelleista voi syntyä myös uudenlaisia pienyrittäjäkeskittymiä, joissa uudet kontaktit ja keskinäinen tiedonvaihto luovat mahdollisuuksia luovuudelle ja innovaatioille”, Lounamaa sanoo.

Luopumalla omista työpisteistä myös perinteisemmissä toimistoissa voidaan tukea uudenlaista tuottavuutta: hierarkiat madaltuvat, tiedonvaihto lisääntyy ja syntyy tilaa uusille oivalluksille.

Työ- ja asuintilat saman katon alle

Lounamaa ja Reunanen uskovat, että keskustojen vetovoima kasvaa sekä työskentely- että asumisympäristönä. Kaupunkirakenteen tiivistyminen aiheuttaa paineita tehokkaalle tilankäytölle. Voisiko tulevaisuuden toimisto palvella iltaisin vaikka ravintolana tai liikuntasalina?

”Ihan niin joustavia tiloista tuskin tulee, koska erilaiset käyttötarkoitukset vaativat talotekniikalta eri asioita. Ennemmin rakennetaan komplekseja, joissa yläkerrassa on asuntoja, keskellä toimistoja ja alakerroksissa kauppoja. Kun saman katon alle sijoitetaan erilaisia tiloja, keskukset pysyvät elävinä ja houkuttelevina ympäri vuorokauden, mihin uusissa kauppakeskuksissa pyritään jo nyt”, Lounamaa arvelee.

Kasvavan verkkokaupan on jo pelätty näivettävän kauppoja, mutta Reunanen ei usko kauppakeskustilan katoavan. Niiden merkitys kuitenkin muuttuu, vastaavasti kuin toimistojen.

”Viihdekeskuksissa korostuu elämyksellisyys: niihin tullaan viettämään aikaa, tapaamaan ystäviä ja harrastamaan. Ihmiset kaipaavat myös visuaalisia ja tuntoaistiin perustuvia ärsykkeitä. Verkkokauppa voi myös yhdistyä fyysiseen liiketilaan: kaupat muuttuvat showroomeiksi, joissa on esillä vain osa tuotteista ja esimerkiksi oikean värin ja koon voi tilata itselleen kännykällä luettavalla koodilla verkosta”, Reunanen pohtii.

Mitä tapahtuu työympäristöille tulevaisuudessa?

  • Monitilatoimistot muuttuvat: samaa tilaa voi muunnella tarpeen mukaan esimerkiksi liikkuvilla seinillä, eikä töissä käydä aina oman työnantajan tiloissa, vaan valitaan itselle sopivin toimistohotelli.
  • Verkkokauppa yhdistyy liiketilaan: kaupoista tulee showroomeja, joissa käydään tutustumassa tuotteisiin ennen ostopäätöstä, tuote tilataan verkosta ja toimitetaan kotiin.
  • Työympäristö linkittyy muuhun elämään: keskustojen suuriin rakennuskomplekseihin sijoitetaan asuntoja sekä toimisto- ja liiketiloja, mikä tekee niistä eläviä ympäri vuorokauden.