Siirry sivun sisältöön
Siirry hakuun

Ekologinen toimisto_iso kuva_Hulkonen.jpg

Viherseiniä ja aurinkopaneeleja

Miten heinäsirkat, viherkatot ja aurinkopaneelit liittyvät toimistoihin? WWF:n Helka Julkunen uskoo, että tulevaisuuden toimistot ovat huomattavasti nykyisiä ekologisempia.

Aamulla pysäköit sähköauton toimiston eteen ja jätät sen päiväksi lataamaan akkujaan. Olet ensimmäisenä paikalla kerroksessasi, ja avokonttorin energiapihit LED-valot syttyvät automaattisesti vasta astuessasi huoneeseen. Valitset aamupäiväksi työpisteen hiljaiseen työhön tarkoitetusta tilasta.

Tilojen käyttäjät tarvitsevat ekologisten valintojen tekemiseen tukea ja ohjeistusta.

Ennen lounasta käyt pesemässä kädet. Veden lämmityksestä huolehtivat rakennuksen katolle asennetut aurinkopaneelit. Ne vievät katolla kuitenkin vain osan tilasta; loput on varattu puutarha- ja hyötykasveille sekä lounaskahvilalle. Lounaan proteiini koostuu tänään paahdetuista heinäsirkoista, joiden seurana on katolla kasvaneiden yrttien maustama juurespaistos.

Lounaalta kiirehdit iltapäiväksi kokoukseen. Koolla on paljon ihmisiä, mutta kokoushuone pysyy viileänä, sillä lämmitys laskee sitä mukaa kun ihmisten ruumiinlämpö lämmittää tilaa.

Kaikki tämä on toimistojen tulevaisuutta jollain aikavälillä, uskoo Helka Julkunen, WWF:n Green Office -päällikkö.

Kehittyvä talotekniikka tukee ekologisia valintoja

Nykyään valtaosa toimistojen ympäristökuormituksesta syntyy energiankulutuksesta, työmatkoista ja hankinnoista.

”Pääkaupunkiseudulla toimistokiinteistöt käyttävät lähes 50 prosenttia energiasta, ja sen tuotantotavalla on väliä. Aurinkopaneelien ja maalämmön avulla voidaan säästää esimerkiksi veden lämmitykseen kuluvaa energiaa huomattavasti. Jäähdytysenergian tarvetta vähennetään viherkatoilla ja -seinillä, jotka parantavat myös viihtyvyyttä ja kaupunkien ilmanlaatua sekä tukevat luonnon monimuotoisuutta”, Julkunen sanoo. 

Energiatehokkuudessa ja energian säästössä talotekniikan kehittyminen voi olla merkittävänä apuna. Älytalojen sensorit automatisoivat monia säätöjä, kuten valojen syttymisen tai lämmityksen.

Kaikkea ei kuitenkaan voi automatisoida: tilojen käyttäjät tarvitsevat ekologisten valintojen tekemiseen tukea ja ohjeistusta.

”Kaikissa organisaatioissa ei ole ympäristöasiantuntijoita, joten kiinteistöalan toimijoilla tulee olemaan entistä suurempi konsultatiivinen rooli esimerkiksi asiakasorganisaation hankinnoissa ja kiinteistön käytössä”, Julkunen pohtii.

Tulevaisuuden ekologinen toimisto

  • Energiankulutusta tehostetaan ja vähennetään kiinteistön itse tuottamalla uusiutuvalla energialla, viherseinillä ja -katoilla sekä kehittyneellä talotekniikalla.
  • Toimistot sijaitsevat hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä, ja työmatkoja taitetaan sähköautoilla tai -pyörillä. Työnantaja tukee mahdollisuuksia etätyöhön tai työntekijän kotia lähempänä sijaitsevien toimistohotellien käyttöä. Virtuaalineuvottelujen käyttö vähentää matkustamisen tarvetta.
  • Hankintoja ohjaa vastuullisuus: materiaalien uusiokäyttöä lisätään, kalusteet on valmistettu sertifioidusta puusta ja lounasravintolassa suositaan kasvisruokaa.